Svamp
Att äta svamp har många fördelar
Bland annat smakar det fantastiskt gott, och man kan själv gå ut och plocka dem i skogen.
Minskar risken för hjärtattack
Svamp kan minska risken för kardiovaskulära sjukdomar genom att förhindra och motverka atherogenesis, bildandet av plack i blodådrorna[1]. Utöver det är svamp också antiinflammatoriska, vilket också hjälper till att hålla cellväggarna i våra blodådror friska.
Källa till vitamin D
D vitamin är ett fettlösligt vitamin som vi kan bilda själva i huden med hjälp av solljus alternativt få i oss via vår kost. D vitamin finns bland annat i feta mejeriprodukter, men där finns tyvärr också kolesterol och mättat fett. Därför är svamp en mycket bättre idé! Problemet är bara att svamp, liksom vi, bildar vitamin D med hjälp av solljus, och mycket av den svamp som finns att köpa idag odlas i mörka rum vilket gör att halten av vitamin D är väldigt låg, om inte obefintlig. Men där finns en enkel lösning, Förvara dina svampar i ett fönster ett par dagar innan du ska använda dem, så fixar svamparna resten!
Skydd mot Cancer
Svamp har visat sig att skydda mot bland annat bröst-, mag- och tarmcancer. I en Koreansk studie visade det sig att så lite som 1 svamp om dagen minskade risken för bröstcancer med cirka 80 procent[2]. Svampar är unika då de innehåller Aromatase inhibitorer som motverkar produktionen av östrogen, vilket är den troliga mekanismen som förhindrar bröstcancer.Utöver sina antiinflammatoriska, anti carcinogena och sina skyddande effekter när det kommer till hjärt- och kärlsjukdomar så stimulerar svamp också immunförsvaret, vilket i dessa influensatider kan vara ganska intressant!
Viktigt att man tillagar svampen
Svamp, även de vi klassiskt sett vet är ätliga kan ändå innehålla toxiner, vilka man slipper om man tillagar svampen. Så för att få maximal effekt så ska svampen tillagas.
[wysija_form id=”1″]
[1] Martin KR. Both common and specialty mushrooms inhibit adhesion molecule expression and in vitro binding of monocytes to human aortic endothelial cells in a pro-inflammatory environment. Nutr J. 2010 Jul 16; 9:29.
[2] Hong SA, Kim K, Nam SJ, et al. A case-control study on the dietary intake of mushrooms and breast cancer risk among Korean women. Int J Cancer 2008;122:919-923.