Seitanstek Med Potatismos & Trattkantarellsås (Vegan)
Seitanstek (6-8 portioner)
- 4 dl vetegluten
- 2,5 dl fint mixade champinjoner
- 1 dl fint mixad/riven rotselleri
- 1 finhackad/riven gul lök
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk Japansk soya
- 1 tsk senapspulver
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk mejram
- 1 tsk timjan
- 2,5 dl grönsaksfond
[GARD]
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 180 grader
- Stek de rivna champinjonerna, rotsellerin, löken och vitlöken, tillsätt tomatpurén och stek ytterligare 2 minuter. stäng av värmen tillsätt soyan och 2,5 dl vatten.
- Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke, tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop ordentlig till det påminner om en fuktig bröddeg.
- Forma degen till en stek och lägg i en ugnsfast form som är något större än ”steken”. Tillsätt grönsaksbuljongen och baka i ugnen i ca 1 timme, glöm inte att ösa steken med jämna mellanrum.
- Efter 1 timme, ta ut steken och häll av den överblivna buljongen (spara till såsen). sätt ugnen på 220 grader grill. Häll på lite olivolja på ”steken” och ställ in den i ugnen i ca 10-15 minuter till (tills gyllenbrun).
[GARD]
Trattkantarellsås:
- 1 dl torkade trattkantareller blötlagda (spara vätskan)
- 1/2 gul lök finhackad
- 1,5 msk vetemjöl
- 1/2 dl ”cashewgrädde” (blötlägg i dl cashewnötter i 3 timmar och mixa sedan till helt slät grädde i en blender)
- salt, vitpeppar, senapspulver och svartvinbärsgele
Gör såhär:
- Stek svampen och löken i lite olja
- tillsätt vetemjöl och låt det brynas lite
- tillsätt vätskan från svampen, men var noggrann med att inte få med sand som kan finnas i svampen
- koka upp under upprörning tillsammans med buljongen från steken och låt koka i ca 5 minuter
- tillsätt cashewgrädden och smaka av med salt, peppar, senapspulver och gelé
Tips:
- Blanda i lite vita rotfrukter med potatisen och koka utan salt och använd cashewgrädde för att få en krämig och lyxig smak och konsistens.
- Alla ingredienser finns att köpa ekologiska
- Servera med lättkokta grönsaker och ett gott rött vin!