Vietnamesiskt Inspirerade Veganska Sommarrullar
Sommarrullar är en variant på de mer välkända vårrullarna men serveras färska och kall istället för friterade. En annan stor skillnad är också att man rullar in dem i rispapper istället för den filodegs liknande degen som används till vårrullarna.
Det roliga med sommarrullar är att man kan fylla dem helt efter egen smak och att man kan äta dem med händerna vilket gör dem till ett perfekt picnic sällskap.
Ingredienser (10 st):
Sommarrullar:
- 10 Ark Vietnamesiskt rispapper*
- 1 Kruka färsk koriander
- 100 gram Tofu
- 2 Avocado
- 1 Mango
- 100 gram Sötpotatis nudlar alternativt glasnudlar kokta
- 100 gram gröna kokta bönor
- 1/2 Gurka, utkärnad
- 1 Morot
- 1/2 msk Näringsjäst**
- 1/2 tsk Liquid smoke
- 1 msk Ljus soja
Vegansk fisksås/dippsås:
- 5 st Umeboshi Shiso* plommon utan kärnor
- 2 msk Ljus soja
- 1 dl vatten
- Röd finhackad chili efter smak
Gör Så här:
Sommarrullar:
- Börja med att skära tofun på längden i cirka 5x5mm stavar, stek dem gyllenbruna i lite olja och tillsätt sojan näringsjästen och liquid smoke. låt det ligga i stekpannan till det är helt torrt igen.
- Skär alla grönsaker och frukter i tunna stavar och grovhacka koriandern.
- Fyll vatten i en stor kastrull alternativt i en stekpanna där du kan doppa rispapperna i. Vattnet får gärna vara ljummet (50-60 grader celsius) men det ska inte koka.
- Lägg rispappret i vattnet cirka 30 sekunder, tills det är mjukt och följsamt. Ta upp det ur vattnet och lägg det på ett slätt underlag.
- Lägg tofustavarna och de skurna grönsakerna, frukten, nudlarna och örterna i mitten. Vik över kanterna och rulla sedan rullen så stramt som möjligt.
Vegansk fisksås:
- Blanda alla ingredienserna i en blender och mixa ordentligt. Smaka eventuellt av med mer salt (soja), syra (risvinäger/äppelcidervinäger) eller sötma (socker)
- Lägg i hackad chili efter smak.
Smaklig Spis!
* Hittas i Asiatiska livsmedelsaffärer
** Hittas i hälsokostbutiker
Annons: [GARD]